13 Ekim 2011 Perşembe

İnsan Durumu // Human Condition @ Hush Gallery | 15.10.2011, 19:30 - 19.11.2011


İnsan Durumu
 
Sanatçılar: Merve Akyel, Johan Björkegren, N. Güneş Güven, Melike Kılıç, Can Kurucu, Başak Mangör, Yuşa Yalçıntaş, Simin Yıldız, Baysan Yüksel


“İnsan durumu'' iç ve dış etkenlere karşı geliştirdiğimiz bir hâldir. Bu durum kişilerin yaşantılarına göre şekillenir. Kişinin algılarına karşı oluşturduğu kondisyon her ne kadar farklı zaman ve mekânlarda yaşanmış, birbirinden bağımsız söylemler gibi görünse de her biri gündelik yaşamdaki ortak konulardan üremiştir.

Sosyal ve kültürel oluşumlara karşı türettiğimiz “insani” mekanizma yerçekiminin bizi bu platforma sabitleme etkisiyle göz ardı edemeyeceğimiz algılarımızın ortaya çıkmasına neden olur. Bu algılar bize olaylara ve durumlara karşı istemli veya istemsiz, fiziksel ya da ruhsal bir kondisyon oluşturmamıza sebep olur. Yani insan durumu her türlü etkiye karşı büründüğümüz bir tepkidir. Bu noktada algılara karşı bağışıklık kazanan ya da hastalık içinde yok olan bir “insan durumu” ortaya çıkar. İnsanın yerel ve küresel etkenlere karşı oluşturduğu bu durumlar, sergi mekânının her bir karesinde konumlanan, hayata dair temsillerde form kazanmaktadır.

Çizimlerle ifade edilen bütün bu konular yüzey üzerinde imge oluşturmaya çalışırken aynı zamanda dünya üzerindeki yerimizi işaretler. Zira çizmek, en basit ve en ilkel hâlimizdir. Çizgiler dünyayla bağ kurduğumuz ilk iletişim yollarındandır. İnsan gördüğünü, düşündüğünü kendi özgün ve özgür kuralları içerisinde yaratır. Maddesel dünyaya sürekli bir şeyler çizerek varlık kazandırırız. Ya bilinçli bir anlatısallıkla -mağara resimleri, grafitiler, işaretler ile- kendimizi ifade ederiz ya da bilinçsizce doğaya izler bırakırız -ayak izleri, kazınmış bir nesne, yırtılmış bir kağıt şeklinde… Bunlar her ne kadar bilinçsizce bırakılan izler gibi görünse de aslında belli bir belleğe, doğa ve kendisiyle iletişimde olan insan durumuna işaret eder.

Çizimin bir başka özelliği ise her daim hareket halinde olmasıdır. Silinse dahi izinin belirmesi veya bulunduğu yüzeyin zaman içinde değişmesi ona doğaçlamaya elverişli bir yapı kazandırırken onu bitmeyen bir sürecin de parçası kılar. Çizimden ayrı tutulmaması gereken lekeler, işaretler ve yazılar ile de insan duygularıyla varolmayı hedefler.

İnsan Durumu sergisi bu meseleler etrafında dokuz genç sanatçının varoluşun farklı boyutlarını çizim yoluyla ele alarak sorgulaması üzerine kuruludur. Çizim yapanların ortak bir noktada buluşmalarını amaçlayan bu sergi, diğer çizerlerin de yer alabilecekleri bir oluşumun da mesajlarını veriyor.


Ziyaret saatleri: Haftanın her günü 11:00 - 22:00

Sponsorlar: Pera Boya